Startside
Tekster
Se video
Audition
NØJESMASKINEN
et tv-program om
ABBA
Fløysbonnmusikalen 2003
ROLLELISTE:

ABBA:
Agnetha: Helle Kristiansen10F
Anni-Frid: Vilde Nevland10C
Bjørn: Espen Kristoffersen10D
Benny: Frode Wesenberg10E

Band:
Trommer: Øyvind Nielsen10D
Bass: Are Næss10D
Gitar: Mats Taraldsvik10D
Gitar: Andreas Jæger10D
Keyboard: Hanne Oustad10C
Trombone: Audun Breivold10A
Sax: Alexander Dellerud10A
Perkusjon: Andreas Akselsen 9E

Skuespillere:
Stina: Line Kolstad10F
Ulla: Henriette Stråmyr10A
Stican Anderson: Simen Andreassen10D
Kunde 1: Jenny Mossin10C
Kunde 2: Ida Marie Haugstveit10A
Kunde 3: Maria Hammarstrøm10F
Kunde 4: Silje Huus10F
Kunde 5: Ane Kjelsrud10A
Frisør: Anniken Riiser10F
Pensjoinist 1: Ane Kjelsrud10A
Pensjonist 2: Silje Huus10F
Lotta Brostrøm: Barbro Larsen10D
Ulrikka Dahl: Maria Hammarstrøm10F
Gørel Hanser: da Marie Haugstveit10A
Crew 1: Barbro Larsen 10D
Crew 2: Anniken Riiser10F
Bjørn Skifs: Simen Andreassen10D

Dansere:
Freestyle: Veronica Wagenius10A, Stine Østnes10A, Idunn Dahl10B,
Jazzballett: Marita Jenssen 10B, Hanne Ma Lund 10C.

Kor:
Anne Fjulsrud 10C, Rikke Kalsveen10E, Rikke Monjor10D,
Silje Andreassen10C.

Lyd:
Michel Sørensen10B, Ståle Herje10F.

Lys/kamera/bilde/div. effekter
Karine Mellqvist 10E, Fredrik Marthinsen 10E, Camilla Sørlie 10E, Tine Fjerdingby 10F.

"Nøjesmaskinen" var et meget populært program på Sveriges Televisjon tidlig på 80-tallet, og i 1982 valgte ABBA å ta avskjed med sitt publikum nettopp i dette programmet.

Årets Fløysbonnmusikal gjenskaper dette tv-programmet på sin egen måte, og vi ønsker samtidig å gi et bilde av hvor store ABBA egentlig var i den internasjonale musikkbransjen, og hvilke problemer de privat måtte hanskes med. Den sceniske løsningen denne gang er rett og slett at musikalen er et tv-program med publikum i studio, og at man samtidig kan følge sendingen på storskjerm i salen. Musikkinn- slagene som vi kan følge "live" fra scenen, ble den gang vist som film/videoinnslag.

Da ABBA vant Grand Prix finalen i 1974 var det 4 meget etablerte artister som opptrådte sammen: Benny Anderson (keyboardist fra legendariske Hep Stars), Bjørn Ulveus (sanger og gitarist i Hootenanny singers), Annifrid Lyngstad (kjent plateartist siden 1967) og Agnetha Feldtskog (suksessfull soloartist siden 1968 som turnerte en del med Sten & Stanley). De traff hverandre i bransjemiljøet og Agnetha/Bjørn, Annifrid/Benny ble par allerede i 1970.

Stig "Stickan" Andersson var mannen som samlet ABBA. Han hadde tidligere hatt hitlåter med bl.a. Alice Babs ("Ar du kjær i mig ennu Klas-Gøran") og Anita Lindblom ("Sånt er Livet").  Han startet plateselskapet Polar Music i 1970 sammen med Bjørn og Benny. Den første platen var "People need love" som ble en top twenty hit i Sverige i 1972. Året etter kom de på 3. plass i den svenske GP-finalen med "Ring, ring".

"Waterloo" vant den internasjonale GP-finalen i 1974. I tillegg ble dette en stor europeisk hitlåt med bl.a. 1. Plass på UK top twenty. Den nådde også inn på US Billboard Charts. Deretter ble det farlig stille for ABBA i over halvannet år rundt om på hitlistene. De opplevde nærmest boikott av utenlandske media. Allikevel, sommeren '75 ble SOS en kjempehit i England, og deretter kom det 17 på rad! "Mamma Mia" var den andre singelen som nådde 1. plass på UK top twenty. Albumet "Arrival" fra '76 nådde førsteplasser i størstedelen av Europa, og singelen "Dancing Queen" er deres mestselgende som også toppet listene i USA.

I 1982 var det slutt for ABBA, da hadde begge parene også opplevd skilsmisse. Firmaet ABBA var på sitt høyeste Nordens største bedrift, med omsetning større enn Volvo. De regnes for å være en av verdens aller største popgrupper.