Fløysbonnmusikalen
2006 presenterer:
Berry Gordy jr. hadde en respektabel boksekarriere bak seg da han startet Tamla og Motown recording company i 1959. Som låtskriver hadde han tidlig en hitlåt ”Reet Petite” sammen med sangeren Al Wilson, og det var royalties fra dette platesalget som ble investert i et nytt plateselskap. Han satset nå som manager for Smokey Robinson, en talentfull sanger som Berry hadde stor tro på. De samarbeidet om låtskriving og produksjon, og utviklet Motown til et av verdens største plateselskap. Gordy hadde stor musikalsk teft og oppdaget mange dyktige sangere rundt om på ulike klubber. Ikke minst lyttet han mye til ulike gospelkor rundt om i Detroit, og derfor låter Motown musikken ofte litt mer  poularisert gospel-soul aktig. Også Michael Jackson og Stevie Wonder ble oppdaget av Berry Gordy, men dette skjedde noe senere. Gordy fikk verdifull hjelp og støtte av sin kone Raynoma og av søster Gwen. Andre viktige medarbeidere var Norman Whitfield og Mickey Stevenson.

Robinson var også en dyktig låtskriver og listetoppene trillet ut av ermet med bl.a. Mary Wells (My Guy), The Temptations (My Girl), The Miracles (I second that emotion) og mange flere. Robinson ble medeier i Motown og endte senere som visepresident i selskapet. Sammen med bl.a. brødrene Holland hadde Motown et produksjonsteam som overgikk det meste. De dominerte hitlistene i USA på 60-tallet og skapte store stjerner av Tammy Terrell, Kim Weston og ikke minst Mary Wells som var favorittsangeren til selveste The Beatles. (Som en gest tilbake lagde hun et album som het ”Love songs to The Beatles”). Superstjerner ble Marvin Gaye, Martha Reeves & The Vadellas, The Four Tops, The Temptations, The Marvelettes, Gladys Knight & The Pips og Diana Ross & The Supremes.

I enhver karriere finner vi mye personlig dramatikk, giftemål, rusmisbruk, pengekrangel, skilsmisse og dødsfall. Ikke minst hos Marvin Gaye som da han ble skilt fra Berry Gordy’s søster Anna, utga et album som i detalj avslørte deres forhold. Dette endte med et bittert søksmål som nærmest ruinerte Gaye. Han døde senere under tragiske omstendigheter, da han i en familiekrangel ble skutt ned og drept av sin far. Innad i The Supremes var det store gnisninger mellom Diana Ross og Florence Ballard, noe som endte med overdosedødsfall hos sistnevnte. Også The Temptations slet med indre stridigheter, dop og fyll. Oppsigelser og dødsfall medførte at et 20-talls medlemmer kom og gikk. To sentrale personer var med stort sett hele tiden, David Ruffin og Eddie Kendricks, men i 91 døde Ruffin av en overdose mens Kendricks døde året etter av lungekreft.

Berry Gordy flyttet virksomheten til Los Angeles i 1970, men økonomisk gikk det allikevel dårligere for Motown records. Dette skyldes at Motown hadde sin styrke på singe-plate suksesser. Da LP-platen kom ble de hengende etter, og de største artistene forlot selskapet og tok selv kontrollen over sine karrierer. (Bl.a. Stevie Wonder, Marvin Gaye og Michael Jackson). I 1988 solgte han hele selskapet til MCA.

Vi ønsker å formidle historien om Hitsville USA i ord og toner, sang og dans. Motown fikk millioner av hvite amerikanere til å lytte til de fargedes musikk. The young sound of America.


        Hitsville USA
      Historien om Motown recording company.
"Fantastisk, Fløysbonn! .. Det var så tett mellom høydepunktene at egentlig hadde alle artistene fortjent et eget bilde. There's ain't no mountain high enough, til å overstige superlativene....."
(Lokalavisen Oppegård)
Startdside
"Fløysbonn har sine egne stjerner som ikke på noen måte kaster skam over originalene... Det er imponerende at et klassetrinn kan mønstre så mange sangtalenter....  de leverte et show som gled elegant ....." (ØB, les hele artikkelen)
Se video